Vārda dienas svin:   |

facebook Twitter draugiem google youtube

Kā Krāsot Lieldienu Olas 2017.gadā?

Krāsotas olas ne tikai pasniedz uz svētku galdu, bet tās arī pieņemts dāvināt visu Lieldienu nedēļu. Pastāv vairākas versijas par to, kāpēc Lieldienās izveidojusies paraža dāvināt un krāsot olas. Leģenda vēsta, ka Lieldienās Marija Magdalēna uzdāvināja Romas Imperatoram Tiberiusam olu, kas bija nokrāsota sarkanā krāsā – asiņu krāsā, kuras Kristus izlēja, kad bija piekalts pie krusta. Uz olas bija rakstīts “K.A.”, proti “Kristus Augšāmcēlies!”
Pastāv daudz racionālāks skaidrojums. Agrāk, 40 dienu ilgā gavēņa laikā, sākot ar pirmās nedēļas trešdienu, bija aizliegts ēst olas. Taču dējējvistas nekā negribēja pielāgoties baznīcas kalendāram, tad olas, kas tika izdētas gavēņa laikā, vajadzēja kaut kādā veidā saglabāt, lai tās nesabojātos. Tāpēc tās tika novārītas. Lai nesajauktu vārītās ar nevārītām olām, ūdenim pievienoja klāt augus, kuru sastāvā bija dabīgās krāsvielas.

Jau kopš seniem laikiem Lieldienu laikā bieži vien tika rīkotas dažādas izdarības ar olām. Piemēram, olu ripināšana. Šim nolūkam jāizvēlas nelielu līdzenu zemes gabalu, jānomīda to, lai iegūtu līdzenu virsmu. Zemē jāuztaisa nelielas bedrītes. Katrs no dalībniekiem atnes savas nokrāsotās olas, kuras jāsaliek bedrītēs. Katra dalībnieka uzdevums – izripināt viņam iepatikušos olu no bedrītes, tad viņš kļūst par uzvarētāju. Olas tiek izripinātās ārā ar no lupatām taisītas īpašas bumbiņas palīdzību, kas atgādina riteni.

Par cik senos laikos pastāvēja paraža uzglabāt olas veselu gadu līdz nākamajām Lieldienām, ar laiku olas sāka izgatavot no koka, kā arī sāka tās izdaiļot ar visdažādākajiem ornamentiem un rakstiem. Vēlāk parādījās porcelāna, zelta un sudraba olas, kas tika izrotātas ar dārgakmeņiem.

Olu krāsošana
Olu krāsošanai vislabāk izmantot sīpolu mizas, kuras jāsavāc iepriekš. Atkarībā no sīpolu mizu krāsas, olu krāsa sanāk no gaiši zeltainas līdz tumši brūnai. Ja Jūs vēlaties, lai krāsa būtu daudz intensīvāka, tad jāņem pēc iespējas vairāk sīpolu mizas un jāvāra apmēram pusstundu un tikai pēc tam tur jāliek iekšā olas un jāvāra vēl 10 minūtes. Gandrīz violetas olas sanāk no sarkano sīpolu mizām. Vēl olas var krāsot ar bērzu lapām vai pārtikas krāsvielām.

Lai olas vārīšanas laikā nepārplīstu, tās apmēram stundu jāpatur siltumā vai istabas temperatūrā, savukārt vārīšanas laikā ūdenim var pievienot ēdamkaroti sāls.

Daudzās ģimenēs pieņemts krāsot olas „punktiņu rakstā”. Šim nolūkam mitras olas jāapviļā sausos rīsos, jāietin marlē (marles galus stingri jāsasien ar diegu, lai rīsi pieliptu olai) un jāvāra sīpolu mizās parastā veidā.

Lai krāsotas olas spīdētu, tās jānosusina un jāierīvē ar augu vai olīvu eļļu.

Vēl var pirms krāsošanas olas var aptīt ar krāsainiem diegiem, tad sanāks interesanti raksti.

Lai olas tiktu nokrāsotas ne tikai no ārpuses, bet arī no iekšpuses, tās jāvāra 3 minūtes, pēc tam tās jāizņem un dažās vietās čaumalā jāiedur ar adatu. Pēc tam tās jāvāra vārīt vēl 1-1.5 minūti spēcīgā novārījumā, kam pievienotas krustnagliņas, kanēlis un koriandrs.

Lai ātri nokrāsotu olas, vāriet tās 10 minūtes kopā ar kādu dārzeni: spināti (zaļa krāsa) vai bietes (spilgti sarkana krāsa). Lai iegūtu marmora efektu, olas jāietin ar sīpolu mizā un pa virsu jāuzsien kādu kokvilnas materiālu.

Dabīgās olu krāsvielas
Okera

4 krūzes sarkano sīpolu mizas. Vārīt olas 30 minūtes – 1 stundu. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks no spilgti sarkanas līdz tumši sarkanai krāsai.

Zeltīta
Pievienot karstam ūdenim 2-3 ēdamkarotes kurkumu, uzvārīt, lai krāsa sanāktu intensīvāka.

Rozā
Iemērkt vārītas olas dzērveņu vai biešu sulā.

Violeta

Pievienot karstam ūdenim vijolītes uz ļaut ievilkties visu nakti. Ja Jūs ūdenim pievienosiet klāt nedaudz citronu sulas, tad iegūsiet lavandas krāsu.

Zila
Paņemt divas sarkano kāpostu galviņas, sīki sakapāt, iebērt katlā, pievienot klāt 500 ml ūdens un 6 ēdamkarotes galda etiķa. Ļaut ievilkties visu nakti, lai iegūtu piesātinātu zilu toni.

Zaļa

Pievienot maisījuma, kas paredzēts violetas krāsas iegūšanai, 1 tējkaroti sodas vai arī novārīt olas kopā ar spinātiem.

Lavanda
Turēt olas vīnogu sulā.

Pasteļtoņi

Lai iegūtu maigi rozā un gaiši zilus toņus, olu čaumalas jāierīvē ar saujiņu mellenēm vai dzērvenēm.

Bēšs tonis

4 krūzes dzelteno sīpolu mizas. Vārīt olas 30 minūtes – 1 stundu. Sīpolu mizu daudzums un vārīšanas ilgums vistiešākā veidā ietekmē toņa intensitāti.

Tumši brūna

Novārīt olas ūdenī, kam pievienoti 250 ml kafijas.

Starp citu
Simbolu nozīme, kas tiek izmantoti Lieldienu olu krāsošanai:

Priede — veselības simbols.

Melna krāsa — sēru krāsa. Melnam pamatam vienmēr pa virsu tiek uzklāts spilgts zīmējums.

Balodis — dvēseles simbols.

Sietiņš — likteņa simbols.

Balta krāsa — visu lietu sākums: liktenis, kas tiek veidots debesīs.

Dzeltens sietiņš — saules un likteņa simbols, kas tiek veidots uz Zemes.

Ozols — spēka simbols.

Punktiņi — auglības simbols.

Plūmes — mīlestības simbols.

Apiņi — auglības simbols.

Jebkuras ogas — auglības, mātes simbols.

Puķītes — jaunības simbols.

(L)

(Visited 102 times, 1 visits today)
(Visited 102 times, 1 visits today)

Atstāt komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *