Vārda dienas svin:   |

facebook Twitter draugiem google youtube

Lieldienu raudzētā maizīte – kuličs recepte

Katros svētkos ir savas senas tradīcijas un ēdieni. Lieldienas no pārējiem atšķiras ar bagātīgu izvēli ēdienu gatavošanā: olu krāsošana, kuliča raudzēšana un cepšana, un baudīšana, jo beidzies gavēnis.

Kopš senseniem laikiem daudzās tradīcijās Lieldienu svētku priekšvakarā tiek cepta raudzētā maizīte kuličs, izvēloties tikai labākās sastāvdaļas: smalkus baltos miltus, augstākās kvalitātes sviestu, lauku olas, pienu, kā arī raugu un cukuru. Lai gan šis ēdiens nāk no citu zemju tradīcijām, tas ir tik gards, ka pelnījis savu vietu arī latvieša pavasara svētku galdā. Kuliču tradicionāli gatavo formā ar augstām malām, tāpēc izcepies tas atgādina svētnamu ar baltu kupolu augšpusē. Ja ievēro tradīcijas, tad glazūru vienmēr pārlej baltu, to neiekrāso. Pēc garšas kuličs tuvāks kēksam, nevis raudzētai maizītei.

Kuliča mīklas pagatavošana prasa pacietību. Kviešu milti pirms gatavošanas vairākkārt jāizsijā, lai tie ir gaisīgi un viegli. Labāk, ja milti ir sausi, svaigi un nav nostāvējušies pieliekamajā. Mīkla raudzēšanas procesā jāsaudzē – to nevar atstāt caurvējā, pakļaut temperatūras svārstībām, vislabāk raudzēt +22…+25 ºC temperatūrā. Lieldienu maizīte iznāk gardāka, ja tai pievieno ne tikai rozīnes, bet arī sukādes un riekstus.

Ja nav pieejama tradicionālā kuliča cepamā forma, to var gatavot katliņā ar metāla rokturiem, kurā ieliek stingru biezu papīru, tā pagarinot malas. Iekšpusē ieklāj cepamo papīru, lai viegli izņemt no pašu gatavotās, improvizētās formas.

 

Steidzīgākas saimnieces Lieldienu klaipiņa gatavošanai var izmantot elektrisko maizes cepšanas mašīnu. Lieto rauga mīklas vai saldās maizes programmu (ja programma nepiedāvā pietiekami ilgu raudzēšanu, ierīci var izslēgt un mīklu atstāt raudzēties tik, cik norādīts receptē). Izmantojot šādu cepšanas variantu, jāizvērtē, vai receptē dotais mīklas daudzums atbilst tam, ko spēj samīcīt un uzraudzēt konkrētā ierīce.

Kuliča recepte

Sastāvdaļas mīklai: 550 g augstākā labuma; kviešu miltu; 250 ml piena; 150 g cukura; 120 g sviesta; 65 ml skābā krējuma; 3 olas; pusēdamkarote sausā rauga; 100 g rozīņu; 100 g sukāžu; 50 g lazdu riekstu vai valriekstu; ēdamkarote vaniļas cukura; ēdamkarote rīvētas citrona miziņas; šķipsniņa sāls

Glazūrai: 100 g pūdercukura; 1–1,5 ēdamkarotes citrona sulas

Pagatavošana.

Siltu pienu sajauc ar sauso raugu, olām, cukuru un izkausētu sviestu, kas atdzesēts līdz istabas temperatūrai. Samaisa un pievieno skābo krējumu, sāli un vaniļas cukuru. Pamazām pievieno aptuveni 250 gramu izsijātu kviešu miltu, līdz mīkla sanāk skābā krējuma konsistences. Apklāj ar dvielīti un siltā vietā raudzē 2–2,5 stundas, līdz apjoms divkāršojies.

Pēc pirmās raudzēšanas pakāpeniski pievieno atlikušos miltus un mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Svarīgi, lai mīkla būtu elastīga un mīksta, atkarībā no miltu kvalitātes to daudzums var nedaudz mainīties. Ja mīkla būs par cietu vai šķidru, kuličs neiznāks tik gards.

Pievieno rozīnes, sukādes, rīvētu citrona miziņu un izmīca, lai tās vienmērīgi sadalītos pa visu mīklu. Mīklu liek vienā vai divās veidnēs un atstāj siltā vietā raudzēties vēl divas stundas. Pēc tam cep iepriekš līdz +180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni pusstundu, līdz maizītei ir zeltaini brūna garoziņa. Ja cep vienā lielā veidnē, cepšanas laikam jāpierēķina 5–10 minūtes. No veidnes izņem tikai tad, kad maizīte pilnībā atdzisusi.

Pagatavo glazūru, pūdercukuram pamazām lejot klāt citrona sulu, līdz iegūta vijīga, bieza masa. To pārlej kuličam, pārkaisa rotājumus un noliek, lai glazūra sastingst.

Lai kuličs būtu gardāks, var izmantot dažādas garšvielas, piemēram, kardamonu, safrānu, vaniļu, kā arī citrona vai apelsīna miziņu. Tomēr atšķirībā no piparkūkām izvēlas vienu dominējošo un vienu papildinošo garšvielu vai aromātisko miziņu, turklāt tās pievieno nedaudz, lai netiktu pārņemts maizītes aromāts un garša.

(L)

(Visited 39 times, 1 visits today)
(Visited 39 times, 1 visits today)

Atstāt komentāru

Your email address will not be published. Required fields are marked *